8 ok, amiért szeretni fogod a rizlingemet

1

ELEGANCIA

 

A bor olyan összetett tulajdonsága, amit nehéz pontosan definiálni. Inkább metaforákkal tudnánk megfogni a lényeget: a rizlingnek van egy semmivel össze nem hasonlítható éle, egyfajta átható jellege. Könnyű és frissítő, egyszersmind tartalmas és mély. Nincs még egy ilyen bor a világon!

2

KEVÉS ALKOHOL

 

Általában a hűvösebb klímájú vidékek termésből készült borok rendelkeznek a legalacsonyabb alkoholtartalommal. Számos kissé édeskés rizling létezik akár csupán 10% - 11% alkoholtartalommal. Ez varázsolja a rizlinget olyan könnyűvé és vonzóvá. A rizling számos vonzereje közül az egyik, hogy nem tompítja el az ember fejét, így a másnapokat is teljes valójukban élvezhetjük!

3

ÁSVÁNYOSSÁG

 

Számomra a rajnai rizling egyik legkiválóbb tulajdonsága a köves-ásványos illatában és ízében rejlik, amit oly gyakran hordoz magában. A bor ezen tulajdonsága volt az, amely már a kezdet kezdetén megalapozta a bor iránti szeretetemet. Amikor egy bor ízleléskor elkezdi villantani a földfelszín alatt megbúvó csodákat - azonnal felkelti az érdeklődésemet! Ez a rizling valóban kifejezően beszéli ezt a nyelvet.

4

ÉRÉS

 

A rizling egyik legizgalmasabb jellemzője. Imádom az 5-10 éves, érett bor illatát és ízét! Azokat a szédítő aromákat, amelyekkel a bor az évek során gazdagodik és tovább szépül, még 20 vagy akár 30 évig is! Hogy mely aromákra gondolok? Mi úgy nevezzük, hogy petrolosság.

5

SAVASSÁG

 

Naná! Feltehetően az egyetlen komponens, amitől a rizling egy kissé a fejünkbe szállhat a savtartalom… S hogy mit érzünk ebből, amikor fogyasztjuk? A világon egyedülálló frissességet! Valamint annak lehetőségét, hogy számos étel karakterét kiemelhetjük vele (füstölt lazac, grillezett húsok, belsőségek, mártással készült halak, főtt sertéshús, borsó, spárga és így tovább és így tovább... ).

6

GYÜMÖLCSÖSSÉG

 

Nos, nyilván a szőlő is gyümölcs… így minden borban van némi gyümölcsösség. Őszintén szólva, amikor a rizling - általában fiatalon - megcsillantja gyümölcsös-ségét, akkor szeretem a legjobban. Annak ellenére, hogy távolról sem fogyasztom őket kilószámra. A boromban a gyümölcsök fehér húsú barack, citrusok és mangó „képében” jelennek meg s a nedű páratlan savtartalmával párosulnak, hogy valami igazán csábítót és ellenállhatatlant alkossanak!

7

HITELESSÉG

 

Nincs még egy olyan szőlő a világon, amely ennyire képes átadni közvetlen eredetét és igazi mondanivalóját a pohárba kerülést követően is, mint ahogyan a Rajnai rizling. Boros körökben gyakran éri vád a terroirt illetően. Viszont, ha figyelembe vesszük, hogy ez mi mindent képes hozzátenni a borhoz, be kell látnunk, hogy egyetlen szőlő sem szívja úgy magába a talaj különleges esszenciáját, mint a rizling.

8

ÉTELEK KĺSÉRŐJE

Végül, de nem utolsósorban, ez a rajnai kiemelkedő tehetsége. Számomra a bor akkor igazán érdekes, ha jól párosíthatom a különböző fogásokhoz. Ez az egyik oka annak, hogy újabban a sommelier-k is rajonganak a rajnai rizlingért. Szinte mindenhez illik – ez a bor valóban bármely konyha igazán sokoldalú kincse!